Z testování
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu

Martin Nytra: Chamonix 2020

7. 10 .2020   3 minuty čtení
Ultra Trail du Mont Blanc nevyšel, ale to našeho ambasadora Martina Nytru neodradilo od cesty do Chamonix.

UTMB aneb Ultra Trail du Mont Blanc je prostě pojem! 


Ovšem kvůli letošní situaci ohledně Covid-19 se tento svátek trailového běhu nekonal, a tak tisícovka lidí přišla o tento neuvěřitelný zážitek. Pro ty, co by náhodou nevěděli, o čem píši, tak se jedná o běh kolem Mont Blancu na trase dlouhé 170 km s 10 000 nastoupanými metry, překonávající území 3 zemí (Francie, Itálie, Švýcarsko). Za mě asi jedna z nejhezčích tras. Prostě dokonalost sama ALE….

Letošní sezóna byla jako domeček z karet, přišla korona a vše se sesypalo. To pro nás ovšem nebyl důvod nevymyslet nějakou alternativu ke zrušeným závodům a stejně do Chamonix vyrazit. Plán zněl jasně, trasu rozdělíme do 3 dnů cca po 60 km a spát budeme na horských chatách. Jednoduché, co by se mohlo pokazit.

Všechno, co mohlo!

Nejdříve nám plán lehce zkomplikoval přeběh z jedné země do druhé. Jelikož z Francie do Itálie se nesmělo bez testu, z Itálie do Švýcarska bez karantény. Nakonec se nám podařilo s horskými chatami dohodnout, že se v našem případě jedná vlastně pouze o tranzit a vše by mělo být v pořádku.

Předpověď počasí hlásila rapidní ochlazení a 3 dny hustého sněžení, což v horách znamená konec a uzavření horských chat. Taktéž nám jedna chata noc před startem napsala, že jsou pod sněhem a ať nechodíme. Další komplikace, ale rozhodně ne důvod neudělat malé úpravy v trase a vyrazit.

Naše skupinka čítala 7 lidí (5 kluků a 2 dívky), rozhodně pěkná banda a kdo někdy něco plánoval, tak dobře ví, že čím více lidí, tím více problémů. Ovšem to nebyl náš případ. Nikdo si ani jednou nestěžoval na špatné počasí, komplikace s ubytováním, prostě na nic. Skvělá parta lidí, se kterými jsem chtěl strávit 3 dny v horách!

Trasu jsme odstartovali v 7 hodin ráno z centra Chamonix. Nechápu to, ale nikdo nám tam nefandil ani nefotil…. no co, děláme to přece sami pro sebe. Prvních 15 km se člověk pohybuje víceméně po rovině na lesní pěšině a pak na vás čeká první kopec.

Již od 1 300 výškových metrů nad mořem jsme se začínali brodit sněhem a všem pomalu začalo docházet, že to nebude procházka růžovým sadem. První menší kopec jsme přežili se sněhem pouze do půli holení. Zhruba na 35 km za městečkem Saint Gervais nás měla čekat první zkouška v podobě sedla v nadmořské výšce 2500 m nad mořem.

Zde se vše rozhodlo, 500 výškových metrů pod sedlem jsme se brodili v po pás hlubokém prašanu, při viditelnosti jen na pár metrů a pohybu čistě jen podle GPS trasy v hodinkách. Tohle byl konec, bylo jasné, že na sedlo se nemáme šanci dostat a plánovanou trať tak dokončit.

No, ale dovolená přece nekončí! Když jsme doběhli až sem, tak to můžeme doběhnout i nazpět. A uvíznout v Chamonix na 4 dny je splněný sen. Za první den jsme uběhli slušných 74 km a musím uznat, že jsme měli všichni dost. Další dny jsme se rozhodli již neexperimentovat a využít krásy přilehlých hor na maximum. Vlastně nám nakonec ani nevadilo, že se nám nepodařilo to, kvůli čemu jsme sem jeli. Možná naopak z nás spadl všechen ten stres a dokázali jsme si užít další 3 dny po uši v prašanu jak malé děti. Nezapomněli jsme ani pořádnou koulovačku.

Ale to vše je zachyceno na videu, tak se usaďte a pěkně si to užijte ????




Vybavení:

NINJA-U triko, HURRICANE-M bunda, Kompresní legíny GEAR-M, Nepromokavé kalhoty ALPIN-U

Mohlo by vás také zajímat
Luboš Seidl: French Divide 2020 #1
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Luboš Seidl: French Divide 2020 #1
9. 8 .2020   2 minuty čtení
Obrázek není k dispozici
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Ukončení zimní sezóny v podání Martiny Chrástkové
28. 2 .2020   5 minut čtení
Rady a návody: Jak se obléknout na kolo v zimě?
Rady a tipy Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu Jak se vybavit
Rady a návody: Jak se obléknout na kolo v zimě?
11. 2 .2020   16 minut čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se