Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Novinky z Kilpi
O Kilpi

Daniela Kroulíková chce pokořit KORUNU PLANETY

22. 7 .2018   5 minut čtení
Mým snem a cílem je zdolat s Kilpi vrcholy sedmi kontinentů, včetně nejvyšší hory Mount Everest.

Pro adrenalinové sporty jsem se narodila a naplňují můj smysl života.

Již od malička jsem se věnovala sportu, především atletice, šplhu a boulderingu. Ke sportovním aktivitám mě vedli již rodiče, kteří mě jakou malou nutili k horským túrám, atletice a celkově aktivnímu životnímu stylu. Lezení po skalách mě fascinuje od raného dětství, kdy jsem se svým otcem často navštěvovala Prachovské skály a Toulovcovy Maštale. Převážně lezectví se věnuji již přes 10 let.

Procestovala jsem Asii, Indonésii, Indii a převážnou část evropských států. Právě na těchto cestách jsem objevila svou pravou, dlouho skrývanou vášeň. Jsou to místa, kam se ne každý člověk odváží - nejenom hory, ale i hlubiny moře. Na mých cestách jsem složila potápěčský kurz, který mě opravňuje jít do hloubky až 31 metrů. Na ostrovech, jako jsou Jáva, Lombok, Bali či Srí Lanka, se nachází mnoho pohoří a sopek, které jsem se rozhodla prozkoumat. Díky desítkám hor jsem zlepšila své lezecké zkušenosti nad 3.000 metrů. Při návštěvě Vietnamu jsem poznala svého současného přítele Samuela, jenž je bývalým členem Royal Marine Commando, které je uznávané jako jedno z elitních komand s nejnáročnější přípravou ve světě. Sdílíme společnou lásku k horám, proto jsme se rozhodli navštívit Everest Basecamp.

Mým snem a cílem je v rámci projektu 7 Summits zdolat vrcholy sedmi kontinentů, včetně nejvyšší hory Mount Everest, který doposud zdolali pouze 4 Češi, z toho zatím pouze jediná žena - Renata Chlumská - rozená ve Švédsku. V případě, že by se to podařilo i mně, budu první Češkou, která zdolala korunu planety.

O 7 Summits

Elbrus (5.642 m) – Evropa, expedice srpen/září 2018
Elbrus se nachází v Rusku a má 2 vrcholy o výšce 5.642 m a 5.621 m. Místní název hory je „Mingi-Tau” znamenající zástupce tisíce hor, právě pro svou velikost. Elbrus se nachází na kavkazském hřebeni pohoří Velký Kavkaz. V momentální době se diskutuje, jestli se jedná o nejvyšší evropskou horu, jelikož se nachází na vedení hranice mezi Evropou a Asií. Terén je převážně málo strmý ledovec a průměrné denní je převýšení 600-800 m, předpokládaná doba výstupu 6-10 dní. Teplota při výstupu na vrchol klesá až k -30 stupňům Celsia.

Aconcagua (6.962 m) – Jižní Amerika, expedice prosinec 2018
Přezdívaná Anco-cahuac, neboli Bílá stráž, je Aconcagua nejvyšší horou Ameriky, západní a jižní polokoule a zároveň nejvyšší horou mimo Asii. Bílá dáma převyšuje okolní štíty až o 1,000 m. Aconcagua je technicky velmi náročnou horou se suchým vzduchem a prudkými větry, které dosahují až 200 km/h. Všeobecně je udáváno, že tato hora se klimaticky vyrovnává nižším osmitisícovkám v Himalájích. Pro výstup je již třeba využít přídavného kyslíku. Délka túry je 70 km a obvyklý počet dní pro výstup je 12 - 20. Pohyb je zde po ledovci a sněhových polích. Obvyklé teploty do -25 stupňů pod nulou.

Kilimanžáro (5.895 m) - Afrika, předpokládaný plán expedice rok 2019
Kilimanžáro je vulkán se 3 vrcholy, nejvyšší je Kiba s výškou 5.895 m. Na tomto vulkánu se nachází nejvyšší bod Tanzanie a zároveň celého Afrického kontinentu – vrchol Uhuru - neboli vrchol svobody. Teploty až do -15 stupňů Celsia. Délka treku je 75 km na obvyklý počet 5 dní. Celkové převýšení je 4.200 m.

Puncak Jaya/ Sudirman (4.884 m) - Austrálie a Oceánie, předpokládaný plán expedice rok 2019
Dále přezdívaná jako Carstensz Pyramid, je nejvyšší horou ostrova Nová Guinea, státu Indonésie a zároveň celého světadílu Austrálie a Oceánie. Doba treku je přibližně 12 dní. Stoupání probíhá po ledovci a sněhových polích. Pro pohyb na této hoře jsou potřeba kvalitní zkušenosti s lezením po skalách a slaňováním. Podnebí může být větrné a chladné.

Denali (6.168 m) – Severní Amerika, předpokládaný plán expedice rok 2020
Dále přezdívaná Mount McKinley, je nejvyšší horou USA. Denali je svou hmotou a vyzdvižením větší než Mount Everest, jelikož hora samotná spočívá na Tibetské náhorní plošině ve výšce okolo 5.200 m. To znamená, že své okolí přečnívá jen o zhruba 3650 m, zatímco Denali leží na plošině o výšce zhruba 600 m, tzn., že své okolí přesahuje o 5.500 m. Předpokládaná doba výstupu je 11 až 20 dní. Hora je vyznačována extrémní obtížností, pohyb je po ledovcích a sněhových polích. Teploty mohou klesnout až na -54 stupňů Celsia.

Ellsworth/Vinson (4.892 m) – Antarktida, předpokládaný plán expedice rok 2021
Vinson je nejvyšší vrchol Antarktidy nacházející se přibližně 1,200 km od Jižního pólu. Vrchol je pojmenován podle amerického kongresmana za stát Georgie Carla G. Vinsona. Teplota na této hoře dosahuje až -30 stupňů Celsia. Pohyby po sněhových polích a ledovci. Podnebí a náročnost jsou extrémní a příprava se nesmí podcenit.

Mount Everest (8.850 m) – Čína, předpokládaný plán expedice rok 2021
Teplota vrcholu dosahuje až 60 stupňů pod nulou. Zároveň ledovce vlivem globálního oteplování tají. Základní tábor se nachází ve výšce 5.380 m – tentýž tábor, kde jsme již byli. Výstup trvá přibližně 30-50 dní. Při výstupu na Everest se totiž vystupuje a sestupuje kvůli dostatečné aklimatizaci těla. Denně se vystupuje přibližně 4-7 hodin a zbytek dne následuje dostatečný odpočinek pro regeneraci těla. Výstup na Everest je extrémně náročný, vyžaduje speciální vybavení a zkušené horolezce.

Na těchto expedicích, stejně jako během příprav a tréninku na ně, budu jako členka Kilpi Racing Teamu testovat oblečení Kilpi a svými zkušenostmi se podílet na jeho vývoji. 

Věřím, že mé zkušenosti z extrémního prostředí dokonale prověří kvalitu oblečení Kilpi a budou inspirací všem nadšeným sportovcům a cestovatelům.

Mohlo by vás také zajímat
Fotoreportáž: běhání ve Švýcarských Alpách
Fotoreportáž: běhání ve Švýcarských Alpách
16. 7 .2018   1 minuta čtení
Michal Činčiala: Běhání pod japonskými sopkami
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Michal Činčiala: Běhání pod japonskými sopkami
10. 7 .2018   2 minuty čtení
Testování a focení nové kolekce 2019 v Nassfeldu
Z testování Novinky z Kilpi O Kilpi
Testování a focení nové kolekce 2019 v Nassfeldu
4. 7 .2018   1 minuta čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se