Z testování
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu

Petr Hvolka: Test fotochromatických brýlí Kilpi BIXBY-U

14. 7 .2021   4 minuty čtení
Petr Hvolka Vám přináší recenzi fotochromatických slunečních brýlí Kilpi BIXBY-U, které jsou nedílnou součástí jeho cyklistické výbavy.

"

Petr Hvolka Vám přináší recenzi fotochromatických slunečních brýlí Kilpi BIXBY-U, které jsou nedílnou součástí jeho cyklistické výbavy.

Test fotochromatických slunečních brýlí Kilpi BIXBY-U

Předmětem mé recenze jsou sluneční brýle Kilpi BIXBY-U, které jsou roky nedílnou součástí mých cyklistických tréninků a závodů, ale také dalších sportovních aktivit.

Trocha technických dat výrobce:

  • Bezrámová konstrukce  – váha 24,9 gramů
  • Fotochromatická skla
  • Protismykové silikonové stranice
  • Kategorie sklíček „3“ – jsou vhodné do jasných a slunečných dní – propustnost 8-18%, UV 400, nevhodné na nošení při šeru a za podmínek horší viditelnost
  • Reakce – ztmavení a zesvětlení skel – při vyjasnění proběhne ztmavení skel do 90 sekund, naopak zesvětlení proběhne do 200 sekund
  • Komfort transportu – pevný polstrovaný obal + hebký hadřík
  • Barevné varianty – jsou k dispozici ve třech velmi povedených barevných variantách, tj. bílá, černá a světle modrá

Sportovní sluneční brýle by měly být nedílnou součástí sportovního arsenálu nejen cyklisty, protože ochranu našeho zraku zajišťují před UV zářením, létajícím hmyzem, nečistotami ve vzduchu nebo také před zásahem větví nebo odlétajícího kamení. Za nezbytný „parametr“ kvalitních slunečních brýlí považuji také významné zlepšení vidění ve zhoršených světelných podmínkách,

Trošičku detailněji, aneb Kilpi BIXBY-U v praxi...

Konstrukce a komfort – bezrámová konstrukce ve spojení se neklouzavými silikonovými stranicemi, které se přizpůsobí tvaru nosu , tvoří pocit maximálního komfortu a pohodlí a po nasazení mi perfektně sedí a díky stabilitě i v průběhu pohybově intenzivnějších aktivit neřeším nežádoucí změnu polohy apod.

Zorníky (skla) – díky své velikosti zajišťují perfektní ochranu před zraněním, jak už jsem zmínil výše, jde zejména o ve vzduch poletující nečistoty, hmyz, odletující kamínky, větve zasahující do cesty atd. atd.

Zlepšení vidění – funkčnost při sportovním výkonu – během tréninků a závodů zažívám nespočet nestandardních světelných podmínek. Při aktivitě trvající několik hodin jsou vcelku běžné měnící se světelné podmínky – intenzivní sluneční svit, zataženo, mlha, stmívání… Zvláště při jízdě na horském kole se navíc střídají pasáže jízdy na světlém otevřeném prostranství s tmavými lesními úseky. Zde je skvělým řešením fotochromatické, resp. „samozabarvující“ se zorníky. Bezchybná reakce na aktuální světelné podmínky a výrobcem uvedené časy reakce mi přijdou v praxi podstatně kratší. Zvláště při vjezdu do lesa je tato funkce pro mne nepostradatelná.

Ať už klimatické podmínky nebo např. stoupání bez dostatku proudícího vzduchu může být důvodem mlžení a následné ztráty komfortu s nutností brýle sundat. Bezrámová konstrukce a samotný tvar zorníků – skel je zřejmě „příčinou“ toho, že tento problém prostě neřeším a jediným trápením je pouze ukapávající pot.

Příjemný pocit jistoty a bezpečí mi dává zvláště v terénu a vyšších rychlostech zlepšení kontrastnějšího vidění bez optického zkreslení, s čímž jsem se v minulosti u mnoha brýlí často potýkal a dle mých zkušeností optická korektnost zorníků není u mnoha sportovních brýlí samozřejmostí.

Tento model je na základě světelné propustnosti zařazen do kategorie „3“, tak i při změně světelných podmínek, ať už ve směru ke kategorii propustnosti „0“ – soumrak, sněžení…, nebo naopak „4“ – velmi slunečné počasí, tak není nutné zřejmě právě na základě fotochromatické funkce skla brýle sundávat.

Pozitivním a neopomenutelným poznatkem a zkušeností je také odolnost vůči „hrubému“ zacházení – kontakt se zemí, nánosy bahna a nečistot apod., což je dáno také použitím odolných a ohebných materiálů.

Součástí jsou zmíněný pevný polstrovaný obal + hebký hadřík, které  jsou zárukou bezpečného uložení v době, kdy je nepoužívám a perfektního stavu – čistoty skel pro použití.

Osobně používám černou a světle modrou barevnou variantu, nicméně už je na každém sportovci a nejen sportovci samotném, která varianta ze tří nabízených je mu nejbližší. Nicméně výše uvedené charakteristiky, vlastnosti a funkčnost je u všech variant stejná.

Petr Hvolka

"

Mohlo by vás také zajímat
Soňa Jurková: Test dámských fitness legín Kilpi LIGANO-W a běžeckého trička BRICK-W
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Soňa Jurková: Test dámských fitness legín Kilpi LIGANO-W a běžeckého trička BRICK-W
10. 6 .2021   2 minuty čtení
Kateřina Hollá Lindnerová: Test slunečních brýlí Kilpi REZZA-U
Rady a tipy Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu Jak vybrat
Kateřina Hollá Lindnerová: Test slunečních brýlí Kilpi REZZA-U
10. 6 .2021   1 minuta čtení
Obrázek není k dispozici
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Milan Damek: Andalucía Bike Race 2021
2. 6 .2021   3 minuty čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se