Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Novinky z Kilpi

Martina Chrástková: Kilpi Kemp běžecko-silové kondiční přípravy v Harrachově

17. 8 .2021   5 minut čtení
Konečně nám bylo umožněno uspořádat menší sportovní akci kemp zaměřený na techniku běhání a techniku posilování s vlastní...

Konečně nám bylo umožněno uspořádat menší sportovní akci kemp zaměřený na techniku běhání a techniku posilování s vlastní vahou těla – kalistheniku. Plánovaný jarní Kilpi OCR kemp ve Španělsku jsme byli nuceni z důvodu restrikcí přesunout na podzim, a tak letní kempík v Harrachově byl malou náhradou. Vzhledem k restrikcím byl kempík organizovaný relativně narychlo a možná ne ve zcela ideálním termínu prázdnin, ale povedl se! Druhý víkend v červenci se sešlo osm účastníků a dvě instruktorky kempu v Harrachově ve Sport Hotel Mumlava, aby společně prožili velmi intenzivní víkend plný sportu, sluníčka a zábavy!

Jednou z instruktorek byla Martina Chrástková, ambasadorka Kilpi. Účastníci obdrželi parádní bagy na boty (anebo cokoliv jiného), do nichž se vejde opravdu dost, a navíc jsou nepromokavé, tudíž mokré boty od bláta nic neumažou. Martina mohla při kempu testovat vzorky na příští léto!

Sobotní den

Už páteční večer byl využitý k lehkému sportování, po večeři bylo na programu protažení a kompenzační cvičení. Sobotní dopolední program byl zaměřený na techniku běhu, a protože tou dobou probíhal v Harrachově OCR závod Runmagedon. Byla nezbytná mírná improvizace ve vhodných lokalitách. Avšak všechno zlé, je k něčemu dobré – účastníci poznali opravdu celý Harrachov a podívali se na místa, která by jinak minuli, což by byla škoda! Takže po společném rozklusání přes půl Harrachova a rozcvičení (vč. koordinačních lahůdek jako je semafor) byli účastníci zasvěcení do tajů atletické abecedy, jakožto ideálního cvičení na zlepšení techniky běhu i speciálního posilovacího cvičení dolních končetin. Samozřejmostí celé výuky byla zpětná vazba ze všech cvičení podle úrovně běhání – začátečníci jednodušší, pokročilí a zkušení běžci sofistikovanější…

Pro úplnost nemohla být opomenuta technika běhu v členitém terénu, k čemuž skvěle posloužil harrachovský pumptrack. Všichni si tak vyzkoušeli seběhy, výběhy, změny směru, a hlavně přechody mezi jednotlivými směry, což je v terénu velmi důležité.

Když funguje klopenka na kole, musí fungovat i při běhu… Při takovém běhu je nezbytné neustále reagovat na změny terénu, ale je to zábava!

Cílem pro vyklusání by vybrán Mumlavský vodopád, a to nejen k obdivu krásy přírody, ale také nastartovat regeneraci koupelí v neteplé vodě.

Odpolední program byl ve znamení kalistheniky. Instruktorka Laďka po společném rozcvičení trpělivě a neúnavně vysvětlovala jak na správnou techniku kliku, dipu (klik vzad), shybu. Bez různých vzporů, podporů, visů, vznosů a dalších průpravných cviků se samozřejmě lekce neobešla. Po dvou hodinách tvrdého tréninku účastníci přemýšleli, jestli se zvládnou sami najíst. Zvládli to všichni, jak program, tak i to jídlo!

Večer někteří využili místní sauny, jiní preferovali společné protahování zaměřené na problematické partie těla podle individuálních potřeb. A také nemohla být opomenuta video-analýza běhu, která je ale pro spoustu lidí neobjeveným tajemstvím. Není totiž vůbec špatné vidět sám sebe a uvědomit si v jakých pozicích má dotyčný jaké segmenty těla – on totiž pocit mnohdy neodpovídá skutečnosti...

A jak říká Pavel Kolář, „Zrak je pro člověka nejdůležitějším smyslovým orgánem, který je velmi intenzivně propojen s emočním vnímáním…“.

Neděle

Na žádné akci nemůže chybět „výlet“ – ten náš byl naplánovaný na Čerťák s tím, že cestou se několikrát přizastavíme na krátké posilko bez pomůcek, prostě jen tak v lese nebo na louce. Ještě před začátkem stoupání na Čerťák byla v rámci rozcvičení dokončena atletická abeceda – několik složitějších cvičení, která byla „schována“, aby se cvíča zbytečně nepopletla v hlavě, kdyby jich bylo moc najednou.

A pak už přišlo stoupání po zelené turistické značce k Mamutímu můstku, na kterém byla zastávka na pár fotek a rozhlídku. Nakonec ten výběh nebyl tak strašný, jak se při snídani většině z běžců chtělo zdát. Nahoře Čertovy hory bylo parádní místo na „zvířátkovou abecedu“ – posilování s vlastní vahou těla s napodobováním různých zvířat. Pak jen seběh po modré sjezdovce dolů ke spodní stanici lanovky na Rýžovišti a následně přes hřeben k Mumlavskému vodopádu se zase zregenerovat ve studené vodě.

A po obědě hurá na „závod“. Ano, ať si účastníci takovýchto kempíků vyzkoušejí „závod“. Instruktorky označily asi 2,5km okruh v biatlonovém areálu, kde byl klid a téměř žádní lidé (oproti areálu po můstky, kde pořád běhali Runmagedonisté), vyznačily 4 posilovací stanoviště a závod mohl začít. I když se do závodění i přes přicházející únavu některým účastníkům dvakrát nechtělo, nakonec se vyhecovali všichni a podali parádní výkony! Někteří i sami sebe překvapili!

Všichni účastníci odvedli skvělou práci a o velký kus se posunuli jak v běhu, tak v technice posilování. A někteří si na základě neformálních diskusí uvědomili, jaké chyby dělají ve svých trénincích či stravování, což je skvělé!

Martina Chrástková

Mohlo by vás také zajímat
Obrázek není k dispozici
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Martina Chrástková: Test merino trička Kilpi MERIN-W
10. 8 .2021   1 minuta čtení
Obrázek není k dispozici
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Helena Schrommová: Test sportovní podprsenky Kilpi WINIE-W
10. 8 .2021   1 minuta čtení
Obrázek není k dispozici
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Milan Damek: Test cyklo produktů MURIA-M, CORRIDOR-M a VENETO-M
10. 8 .2021   3 minuty čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se