Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu

Ellie Švrlanská: DOBROVOLNÍKEM V AMAZONII

29. 9 .2022   4 minuty čtení
Druhé pokračování putování Ellie Švrlanské, které Vás zavede do Ekvádoru.

Příletem do hlavního města Quito mi začíná měsíc a půl v Ekvádoru. Už před odletem je mi ale jasné, že měsíc a půl zdaleka nestačí. Ekvádor toho nabízí víc než jsem si původně myslela. Amazonský prales s jedinečnou faunou a flórou plný národních parků a indiánských rezervací, slavné Galapážské ostrovy, rybářské vesničky a surfařská městečka u pobřeží a nespočet treků v Andách ať už na vrcholky slavných vulkánů nebo okolo úchvatných lagun.

Jako první se vydávám do Amazonského pralesa, kde jsem se jako dobrovolník přidala ke dvoum projektům. Samotné cesty do Amazonie se soukromým průvodcem a pobyty v nádherných dřevěných ecolodgích není levná záležitost. Být dobrovolníkem v amazonii je úžasné nejen v tom že vás to finančně vyjde o dost lépe, ale hlavně budete žít tak jak žijí místní, snadno se stanete součástí místní komunity, dozvíte se o životě domorodých kmenů, můžete získat mnoho informací o léčivých rostlinách nebo o tom jak sázet a sklízet různé tropické plody. Poznáte krásu Amazonie skutečně zblízka a zakusíte každodenní život v džungli docela jinak, než jako turista.

Z hlavního města Quito jezdí přímý autobus do města Tena, které je hlavním městem provincie Napo a je jedním ze vstupních měst do Amazonského pralesa. Kromě cest a výprav do Amazonie je Tena známá i jako jedna z nejlepších destinací pro kajakování a rafting v celém Ekvádoru.

Mou první zastávkou v Amazonii je přírodní rezervace a jóga centrum u národního parku Llanganates, které se kromě jógy a meditace zaměřuje i na ochranu přírody v Amazonii. Celoročně přijímají dobrovolníky, kteří jim pomohou s místními rostlinami, se sklizní plodů v tropické zahradě nebo s asistencí při ranních meditacích.

Během pár dní jsem si vyzkoušela jak v Amazonii vytváří džus z cukrové třtiny, dozvěděla jsem se  jaké potraviny jsou zde typické a co za tropické plody na zahradě pěstují a jak se o ně starat. Nehledě na to že jsem si dost zlepšila španělštinu, jelikož zde anglicky nikdo moc nemluví.

Z národního parku Llangantes se dále vydávám na území indiánských komunit kmene Kičua, ležící v povodí řeky Napo, v divočině ekvádorského pralesa. Osada Ruku Samay je domorodé rodinné ekocentrum a léčebné centrum, jehož kořeny sahají do posvátné šamanské linie, která se táhne po generace. Ruku Samay je úzce spojeno s česko-ekvádorským projektem Život postaru, jehož cílem je pomoci domorodým indiánům ve snaze o zachování jejich domova a kultury.

Jelikož je část ekvádorské Amazonie v povodí řeky Napo devastována těžbou zlata a kácením vzácných dřevin je hlavní snahou projektu vytvořit chráněnou oblast a pomoct místním domorodým indiánům se zachováním jedinečných tradic a znalostní.

Jednou z možností jak projekt podpořit je vyjet s nimi do Ekvádoru jako dobrovolník, kdy kromě pomoci místním komunitám budete moct také navštívit okolní vodopády, soutěsky a laguny, ochutnávat tradiční jídla a tropické plody, ráno usrkávat šálek wayusy a mnoho dalších tradičních aktivit.

Podnebí v Amazonii se dá shrnout jako vlhké tropické s vysokými teplotami a celoročním deštěm. Základem pro každodenní out t byly šortky LAPINA-W, které jsou díky lehkému, prodyšnému a chladivému materiálu do horkého a vlhkého podnebí ideální. Navíc skvěle ladí se sportovní podprsenkou WINIE-W. V případě dešťů je ideální i outdoorová nepromokavá bunda MAMBA-W, kterou jsem si oblíbila i díky lehkému materiálu a skvělé skladnosti. Jelikož jsem se několikrát vydala s místními napříč pralesem za vodopády nebo za posvátnými stromy, důležité bylo mít i gumáky, pokrývku hlavy a hodně dobrý repelent.

Jak na dobrovolničení v zahraničí?

Již několik let mě baví cestovat pomalu, poznávat místní lidi, kulturu a tradice. Pro většinu svých svých cest využívám mezinárodní projekt Workaway, který se zaměřuje na výměny mezi cestovatelem a hostiteli v cílové destinaci. Jako cestovatel máte na výběr projekty, organizace, školy, kempy, farmy a rodiny z celého světa které vám nabídnou ubytování, stravování a kulturní výměnu za to že jim pár dní v týdnu, pár hodin denně pomůžete jako dobrovolník. Nejen, že jediné co musíte řešit je letenka nebo cesta do dané destinace, zároveň tak cestujete pomaleji, udržitelně a dozvíte se mnoho o tamním životě a kultuře. Veškeré nabídky a pro ly hostitelů jsou přístupné i bez registrace. Až ve chvíli kdy se vám pro l zalíbí a budete jej chtít kontaktovat je registrace potřebná.

Zaregistrovat se můžeš přes můj pro l pro první měsíc zdarma:

https://www.workaway.info/en/invite/6AX8A1X5

Mohlo by vás také zajímat
Ellie Švrlanská: NA ROK DO JIŽNÍ AMERIKY S BATOHEM NA ZÁDECH A FOŤÁKEM V RUCE
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Ellie Švrlanská: NA ROK DO JIŽNÍ AMERIKY S BATOHEM NA ZÁDECH A FOŤÁKEM V RUCE
14. 9 .2022   3 minuty čtení
Obrázek není k dispozici
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Michal Činčiala: Negev aneb opět ve výhni pouště 2/2
31. 8 .2022   21 minut čtení
Obrázek není k dispozici
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Milan Damek: Alpská MTB Tour 2022
26. 8 .2022   4 minuty čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se