Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu

Ellie Švrlanská: NA ROK DO JIŽNÍ AMERIKY S BATOHEM NA ZÁDECH A FOŤÁKEM V RUCE

14. 9 .2022   3 minuty čtení
11 měsíců, 4 země, 2 batohy a 1 holka, co si usmyslela, že procestuje svět.

"

11 měsíců, 4 země, 2 batohy a 1 holka, co si usmyslela, že procestuje svět.

Ahoj všichni! Jmenuju se Ellie (hezky česky by to byla Eliška, ale po dvou letech v Anglii, kde to neuměli správně vyslovit jsem si to jméno trošku zmezinárodnila) mám sotva metr šedesát, blond vlasy a i když španělsky zatím zvládnu říct jen ahoj, čeká mě cesta napříč Ekvádorem, Peru, Bolívií a Chile.

Jak že mě tohle vlastně napadlo? Od mala mě lákala příroda, sporty, cestování, objevování nových míst a kultur. Studium cestovního ruchu, kde jsem si vyzkoušela první brigády v zahraničí, mě v této myšlence utvrdilo. Už to bylo jasné: cestovat, chodit po horách, fotit, psát a inspirovat!

Během studia fotogra e ve Velké Británii jsem už cestovala v jednom kuse. No a teď když jsem uzavřela druhý ročník, mi dali rok na to zjistit jestli mám koule na to být fotografka a cestovatelka na volné noze a zvládnu žít na cestách s batohem na zádech. Tak jdeme na to!

Křížem krážem Amazonskou džunglí, nelítostnými ale zato dechberoucími Andami, podél západního pobřeží a napříč nespočtem národních parků budu poznávat jihoamerickou kulturu a jedinečnou přírodu . Zároveň mě tam ale čekají několikadenní expedice a dobrovolnické projekty tamních neziskovek.

3. září přílet do Ekvádorského města Quito ze kterého mě čeká cesta do Amazonie u povodí řeky Napo, v plánu jsou také ekvádorské pobřežní městečka a národní park Machalilla. Nakonec mě tam čekají Andy plé vulkánů, několikadenních treků a bene ční výstup na nejvyšší horu Ekvádoru - Chimborazo (6263 m n.m.) který dělám spolu s neziskovou organizací Globalteer.

Do Ekvádoru sice přiletím letadlem ale pak už to půjdu buďto hezky po svých, autostopem nebo vyzkouším jihoamerickou veřejnou dopravu.

V polovině října přejedu na 6 měsíců do sousedního Peru, kde budu pracovat právě s neziskovou organizací Globalteer a cestovat mezi několika dobročinnými projekty jako fotografka a media content creator. No a zároveň budu s expediční skupinou sdolávat peruánské Andy a nebudou chybět ani duhové hory a slavné Machu Picchu. Nenechám si ujít ani historická města, západní pobřeží a peruánskou poušť Sechura.

Bolívie se stala úplným rozhodnutím na poslední chvíli. Tolik lidí mi ji vychvalovalo a doporučovalo, tak proč si před tím než vkročím do Chile neudělat ještě menší zastávku a pořádně to tam prozkoumat? No a potom v Chile budu mít 3 měsíce na to ho celé procestovat ze suchého a drsného severu až na jih do Patagonie. Po cestě bych zase ráda dobrovolničila a spolupracovala s horskými průvodcemi.

Podnební podmínky se mi tam budou díky velkým výškovým rozdílům střídat jako kolotoč. 30 stupňová horka v Amazonii budou následovaná mrznutím v zasněžených Andách, do toho obrovská humidita  a jelikož se skoro všude sejdu s obdobím dešťů, tak i pořádné slejváky.

Od Kilpi s sebou na rok budu brát jednak lehké a prodyšné kousky vhodné do teplých oblastí, opti dry materiál je nutností stejně jako nepromokavé bundy z důvodu častých dešťů no a na horské výstupy po zasněžených vrcholcích bude potřeba termoprádla, střední vrstvy a bundy vhodné do chladného a větrného počasí. No a samozřejmě 70l  batoh do kterého se to všechno vleze a pro jistotu jeden 40 litrový na menší túry.

Kromě toho oblečení si tam přihodím ještě foťák, objektivy, stativ, dron, GoPro a laptop (ach ta fotogra e). Myslím, že  ze mě ultralighter úplně nebude no. Zapomenout se nesmí ani na hodně kvalitní spacák, karimatku a stan, který jsem zatím vůbec nevyzkoušela, takže premiéra bude až někde v horách (kdyžtak skončím pod širákem).

No nebudu si nic nalhávat, celé to rozhodně dopodrobna naplánované nemám. A proč taky? Náhoda je blbec a improvizovat se dá vždycky. Navíc to díky tomu bude o to zajímavější! Tak mi držte palce.

Ellie Švrlanská

"

Mohlo by vás také zajímat
Obrázek není k dispozici
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Michal Činčiala: Negev aneb opět ve výhni pouště 2/2
31. 8 .2022   21 minut čtení
Obrázek není k dispozici
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Milan Damek: Alpská MTB Tour 2022
26. 8 .2022   4 minuty čtení
Obrázek není k dispozici
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
SOŇA JURKOVÁ: RECENZE OBLÍBENÉHO CYKLO OBLEČENÍ
29. 7 .2022   1 minuta čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se