Z testování
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu

Bob Graham Round: ultratrailová výzva z Lake District

30. 10 .2019   2 minuty čtení
Pokořit 42 kopců oblasti Lake District v limitu 24 hodin, to je výzva a zároveň pozvánka do Bob...

"

Na začátku byl sen, který měl Martin Nytra v hlavě již tři roky. Sen pokořit vytrvalecký okruh Bob Graham Round v Anglii. Už jednou tam měl Martin našlápnuto, dokonce i koupené letenky, ale nakonec neodletěl. Sny jsou ale od toho, aby si je lidé plnili. A to se Martinovi podařilo. Dne 25. října totiž do Lake District v Anglii skutečně přiletěl a společně s běžeckým parťákem Pavlem Paloncy přijali dálkařskou výzvu Bob Graham Clubu.

A cože je to vlastně ten Bob Graham Round za výzvu? Jde o ultratrailový okruh v oblasti Lake District v Anglii, jehož tradice sahá až do 30. let minulého století. Tehdy se Bobu Grahamovi, provozovateli penzionu v městečku Keswick (Lake District, Anglie), podařilo zdolat 42 vrcholků tamních kopců a hor ve 24 hodinách, což byl na tu dobu nevídaný počin, který byl překonán až o 28 let později. Na jeho počest byl založen Bob Graham Club, který od té doby zastřešuje a zároveň obdarovává certifikátem o splnění běžce z celého světa, kteří tuto zhruba 110kilometrovou trať zdolají pod 24 hodin. V listině členů doposud nebyl ani jeden český běžec, a tak měli Martin a Pavel možnost zapsat se do klubu zároveň jako první Češi.

Předpověď před závodem na následujících 24 hodin byla krutá. Nejen zima a déšť, ale i sníh, což znamenalo, že běžci okusí všechna čtyři roční období během jednoho dne. Oba dva jsou ale zkušení trailoví běžci, takže obavy rozhodně ve vzduchu nebyly. Spíš vzrušení a nadšení. Jako support byl na check-pointech s kluky Tomáš Matera, další člen Kilpi Racing Teamu. Přímo na trati s nimi byli také tzv. „pacers"" - běžci, kteří udávali tempo a trekovali průběh závodu.

Na trať se běžci vydali ve 22 hodin tamního času z náměstí v Keswicku. Na trati se museli vypořádávat s nástrahami jako lezení do příkrých stěn, útoky ledového větru na holých pláních nebo sněhem pokryté stezky-nestezky přes kamení a skály. To vše ale Martin s Pavlem překonali a po zhruba 23 a půl hodině se opět zjevili na náměstí v Keswicku, aby se 113 kilometry a 7 600 nastoupanými metry v nohách stvrdili historicky první zápis Čechů do listiny úspěšně dokončivších běžců.

Obrovská gratulace, pánové!

"

Mohlo by vás také zajímat
Obrázek není k dispozici
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Martin Nytra: BRG = 42 vrcholů pod 24 hodin
29. 10 .2019   6 minut čtení
Obrázek není k dispozici
O Kilpi Novinky z Kilpi
Nová kolekce WINTER 19/20
29. 10 .2019   1 minuta čtení
Leoš Kratochvíl: Na Elbrus po ledové stěně #5
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Leoš Kratochvíl: Na Elbrus po ledové stěně #5
22. 10 .2019   6 minut čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se