O Kilpi
Novinky z Kilpi

Badwater 135: Nejtvrdší ultramaraton v podání Michala Činčialy

18. 7 .2019   2 minuty čtení

Už jsme si zvykli, že akce, které stojí Michalu Činčialovi za účast, nejsou žádné procházky růžovou zahradou. Nebylo tomu tak přinejmenším na 285km ultramaratonu Ultra Milano-Sanaremo nebo 400km ultramaratonu pouští Gobi. A nebylo tomu tak ani tentokrát. Spíše se dá říct, že obtížnost závodů, které Michal v poslední době absolvuje, stoupá. Zatím posledním pomyslným schůdkem vzhůru byl 135mílový ultramaraton v kalifornském Údolí Smrti (Dead Valley) – Badwater 135!

Závod Badwater 135 má přídomek ‘The World‘s Toughest Foot Race‘, tedy ten nejtvrdší závod. A cože dělá tento závod tak obtížným? Za tuhle běžeckou událost mluví čísla lépe než slova. Posuďte sami. Mimo již zmíněné 135mílové trasy táhnoucí se vyprahlou krajinou Údolí Smrti, což je zhruba 217 km, je to rozhodně teplota vzduchu. Ta dosahuje běžně v tomto období 125 °F, což je více než 51 °C. A to už je pořádná porce tepla, nemluvě o tom, když je člověk této teplotě vystaven po dobu cca 40 hodin a má při ní vydávat fyzický výkon. Trať je navíc převážně na asfaltu a na trase tak nejsou v určitých oblastech výjimkou značky upozorňující, že po na nebezpečí chůze po určitých plochách. Běžcům se tak (někdy možná i do slova) lepí cesta na paty.

Čím je tato trať dále specifická, je převýšení. Závod totiž začíná pod úrovní moře, a to v -85 m, v místě zvaném Badwater Basin, což je zároveň nejnižší místo Severní Ameriky. Odtud závodníci vystoupají postupně na tří vrcholy, z nichž ten poslední je vrchol hory Mt. Whitney, nejvyšší hory pohoří Sierra Nevada, Kalifornie a Spojených států amerických (bez Aljašky), tyčící se ve výšce 4 421 m. Kumulované převýšení je potom 4 450 vertikálních nastoupaných metrů.

Z těchto důvodů věnoval Michal Činčiala velkou pozornost přípravě. Její charakter navíc v posledních dvou měsících před závodem upravil. Paradoxně se jeho tréninkový objem zmenšil. Michal měl však z charakteru tréninku dobrý pocit a změnu vnímá pozitivně. (více o změně tréninku a přípravě na Badwater 135 se dočtete na Michalově blogu https://bit.ly/Michal_Cinciala_blog_Badwater_135).

Celý závod odstartoval ve třech vlnách mezi 20.00 – 23:30 a postupně se na trať Badwater 135 vydalo 95 elitních ultraběžců. Michal si v závodě vedl skvěle. Po většinu závodu se držel v elitní třicítce a ukazoval, že není na závodu podobného typu rozhodně poprvé. Po 36 hodinách 48 minutách a 8 sekundách pak protnul cílovou pásku na 37. místě! Po doběhnutí do cíle pak závod okomentoval slovy „Byl to nevšední zážitek okořeněný halucinacemi! K úspěchu přispěli svým všem svým obrovským dílem všichni členové týmu, kteří tu se mnou byli, a za to jim patří velký dík.“

Obrovská gratulace k parádnímu výkonu, Michale!

Více z Badwater 135 se již brzy můžete dočíst na Michalově blogu www.norseman.cz

"

Mohlo by vás také zajímat
1000 mil bikepackingového dobrodružství napříč Česko-Slovenskem
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
1000 mil bikepackingového dobrodružství napříč Česko-Slovenskem
13. 7 .2019   9 minut čtení
Ze závodního deníku bikepackera Luboše Seidla: Iberica Traversa #4
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu Novinky z Kilpi
Ze závodního deníku bikepackera Luboše Seidla: Iberica Traversa #4
10. 7 .2019   19 minut čtení
Sprinterka Jana Slaninová je novou posilou Kilpi Racing Teamu
O Kilpi Novinky z Kilpi
Sprinterka Jana Slaninová je novou posilou Kilpi Racing Teamu
6. 7 .2019   1 minuta čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se