Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Novinky z Kilpi
O Kilpi

10 tipů, jak si užít a ne jen přežít Jizerskou 50

29. 1 .2019   5 minut čtení

Jizerská 50, jeden z mnoha lyžařských maratonů v Česku, a přitom je to něco víc. Ano, je největší u nás a jako jediný patří do seriálu Visma Ski Classic (Šumavský maraton patří do seriálu Euroloppet). Ale hlavně je to závod, který uctívá památku zemřelých horolezců z expedice Huascaran 1970. Jizerská 50 se tak stala kultovním závodem, který se těší velké oblibě nejen u českých běžkařů, ale také v zahraničí. Startujících se na stadionu v Bedřichově sejde na 6 000.

Hlavní závod na 50 km klasickou technikou startuje v neděli 10. 2. 2019, ale pro ty, kteří si nejsou jistí, že zvládnou celou padesátku, je vypsaný závod na 25 km v sobotu a vyznavači bruslení se mohou vyřádit v pátek na 30km trati.

Také jste se nechali „ukecat“, dostali jste startovní číslo k Vánocům, anebo jste se sami rozhodli, že chcete tenhle závod pokořit a teď, když se to blíží, startovní horečka stoupá a vy nevíte, co a jak připravit, abyste si to maximálně užili a nejen přežili? Máme pro vás 10 tipů od bývalé reprezentantky ČR v běhu na lyžích Martiny Chrástkové, která je ambasadorkou Kilpi a lektorkou UK FTVS v Praze.

  1. Připravte si vše včas: Počítejte, že všude bude spousta lidí – u výdeje čísel, u záchodu, u servisu lyží, u startu, prostě všude. Takže nenechávejte nic na poslední chvíli. Ušetříte si tak spoustu nervíků a drahocenné energie. Číslo i čip si oblečte hned ráno, ať je někde nezapomenete. Jděte na start včas, ať si najdete to své nejlepší místečko.
  2. Neexperimentujte: Neměňte své zvyky jen proto, že někdo říkal, že je to dobrý. Nesnažte se změnit svůj osvědčený jídelníček na nějaký super, když ho nemáte odzkoušený. Stejně tak si nekupujte drahé suplementy, když jste je v životě nepoužili a neochutnali. Nezvyklá chuť nebo nezvyklé potraviny mohou ve vašem žaludku udělat pěknou paseku a přinejlepším vám bude těžko.
  3. Vlastní občerstvení: Pokud se rozhodnete vézt své občerstvení a nespoléhat jen na občerstvovací stanice, vyzkoušejte si na tréninku, jak vytáhnout láhev z bidonu a jak ji zase vrátit zpět, kam či jak připevnit tablety nebo gely na kombinézu nebo číslo, aby vás to neomezovalo v pohybu a bylo to jednoduše dostupné. Také si nezapomeňte vyzkoušet, jak se takový gel či tableta v rukavicích a holích rozdělávají.
    Tajný tip: Namíchejte si gel do pití – a) nemusíte ho nikde složitě otvírat a b) budete energii z něho přijímat průběžně. 
  4. Servis lyží: Pokud nejste opravdoví fajnšmekři a v mazání lyží se nevyžíváte, svěřte lyže odbornému servisu přímo v dějišti závodu. Investované peníze se vám jistojistě mnohonásobně vrátí a určitě vás to vyjde levněji, než si pořizovat celé sady vosků, abyste měli z čeho vybrat. Pokud firmám napíšete e-mail předem, budete mít jistotu, že budete mít lyže připravené tak, jak si představujete. Můžete si být jistí, že všichni servisáci se snaží, abyste byli maximálně spokojení a lyže jely i stoupaly (vy ještě spíte, když oni mázu testují).
    Tip: Pokud chcete namazat lyže, můžete napsat na  martan.chr@seznam.cz, abychom domluvili, jaká máte přání a požadavky a žlutý stánek Toko se o vaše prkýnka postará. 
  5. Oblečení: Oblečte se přiměřeně k počasí. Určitě se zahřejete! Šály, teplé bundy či oteplováky nechte doma. Vezměte si funkční oblečení, podle vaší výkonnosti buď závodní kombinézu podvlečenou podvlékacím funkčním prádlem (Kilpi Jager), nebo zateplené legíny (Kilpi Karang nebo Kilpi Rasty), a lehkou bundu (Kilpi Nordim, Kilpi Joshua). Nezapomeňte na pokrývku hlavy (čelenka, čepice) a správné rukavice (palčáky na sjezdovky určitě vhodné nejsou). Buďte oblečeni teple a svlékněte se až před startem (svrchní oblečení byste měli sbalit do pytle a dát do úschovny, aby se vám nic neztratilo). Pokud budete mít s sebou nějakého parťáka, můžete mu poslední svrchní vrstvu dát opravdu těsně před startem.
  6. Zapracování: Na start byste měli jít „zapracovaní“, tzn. měli byste se ráno před startem aspoň kousek na lyžích projet, protáhnout, rozcvičit. Studené tělo je jako studený motor v autě – taky nejede, a ještě vám hrozí, že si způsobíte nějaké zranění.
  7. Technika jízdy: Nenechte se zbláznit, že závod musíte odjet soupaží. Pokud celý rok neposilujete a soupaž netrénujete, tak pro vás rozhodně nebude rychlejší jet soupaží místo střídavého běhu. Pokud si ve sjezdech nejste úplně jistí, nechte si raději trochu rozestupy, abyste měli čas reagovat, když přijde nějaká kolize před vámi.
  8. Rozvržení sil: Je dobré si nastudovat mapu a profil tratě, abyste věděli, jaké kopce či sjezdy vás čekají. V ideálním případě si trať nebo její část několik dní před závodem projeďte.
  9. Trénink: Nesnažte se v posledním týdnu dohánět, co jste během celého roku zanedbali. I profíci v posledním týdnu před závodem spíše odpočívají a sbírají energetické zásoby (cukry), které pak využijí na trati. Nicméně to neznamená, že byste měli týden ležet, ale tréninky by měly být kratší (cca hodina až hodina a půl) a příp. ve středu nějaké kratší intervaly, fartlek či střídavý trénink.
  10. Nedávejte si nemožné cíle! 
    Pojďte si Jizerskou 50 užít a ne jen ji přežít! Přejeme všem hodně štěstí!

Mohlo by vás také zajímat
Kilpi lyžařský běžecký kemp #2
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu Novinky z Kilpi O Kilpi
Kilpi lyžařský běžecký kemp #2
27. 1 .2019   1 minuta čtení
Zlatý double Kryštofa Minárika na MČR
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Zlatý double Kryštofa Minárika na MČR
20. 1 .2019   3 minuty čtení
Od zvracení až po slzy štěstí na vrcholu
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu Rozhovory
Od zvracení až po slzy štěstí na vrcholu
18. 1 .2019   8 minut čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se