Z testování
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu

Skialpinistické závody K2 Malá Fatra

22. 3 .2018   3 minuty čtení
Dva závody na Malé Fatře za víkend, to byla výzva, na kterou nešlo říct ne.

Zima nás ještě úplně neopustila a já už zase pomalu dostávám chuť závodit.

Na běhání nahoru a dolů po sjezdovce na lyžích by mě asi nikdo nedostal, ale dva závody na Malé Fatře za víkend, to znělo mnohem líp. Navíc, když už jsme se nedostali na Bokami, byla tohle jedna z posledních možností, jak si zazávodit na skialpech, takže nebylo moc nad čím váhat (ještě před pár měsíci by mě ani nenapadlo, že tuhle větu někdy napíšu :D). Tentokrát jsem měl od taťky půjčené jeho „závodničky“ a ve čtvrtek padlo rozhodnutí, takže z toho byla nakonec další „hurá akce“ bez většího plánování (a opět se mi potvrdilo, že takhle je to nejlepší na různé zážitky). V sobotu ráno jsem nabral v Ostravici Jirku Foltyse a v 8 hodin jsme už stáli na prezentaci v Trusalovej.

1. etapa

První etapa vedla ze Zajacovej přes Generál k Chatě pod Chlebom, dále do Snilovského sedla až na Velký Kriváň, sjezd východním kotlem, zpátky na Kriváň opět sjezd, krátký výšlap na značku, sjezd pod Generál a závěrečný výšlap k Chatě pod Chlebom. Tedy celkem 4 výšlapy a 3 sjezdy s celkovým stoupáním kolem 1700 m. Od startu jsem se držel ve skupince někde kolem 5. místa, ale už v prvním výšlapu mi zamrzl čaj v camelbagu, takže jsem nakonec celou skoro dvouhodinovou etapu absolvoval bez tekutin - no jo, začátečnická chyba. Možná jsem to i trochu přepálil ze startu, tak mi v druhé půlce začalo trochu docházet, několik dalších závodníků mě předjelo a nakonec z toho bylo 9. místo. Z výsledku jsem měl docela radost a po třech kapustnicách jsem se šel ještě projít a opalovat na Chleb. Jirka se v závodě trápil, protože mu nebylo úplně dobře, proto jsem ho odpoledne zavezl na vlak a pokračoval do Sučianskej doliny k chatě Koniarka, kde byl start druhé etapy, a plánoval jsem tam přespat v autě.

2. etapa

Nebýt to na Slovensku, tak to asi tak dopadne, ale v chatě už byli pořadatelé, a když se dozvěděli o mém plánu, byl jsem přesunut dovnitř, kde jsem se marně bránil několika borovičkám, slivovicím, hruškám - no prostě všechno bylo tak, jak má být :D. Noc jsem tedy strávil pěkně v teple na posteli a ráno se začal chystat na další etapu. Ta startovala přímo u chaty a vedla „Saunou“ na modrou značku a pak směrem na hřeben. Nejprve na Mojský grúň, sjezd východním žlabem, opět nahoru až na Malý Kriváň, sjezd západním žlabem, výšlap na Meškalku a sjezd až dolů do cíle ke Koniarce. Tedy 3 výšlapy a 3 sjezdy s převýšením cca 1600 m. První úsek se běžel s lyžemi na batohu a zbytek už byl na lyžích. Po zkušenosti z minulého dne jsem si vzal místo camelbagu bidon s čajem, takže to s tekutinami bylo lepší. Bohužel se mi ale nevyhnuly technické problémy. Pás mi přestal lepit, musel jsem ho 2x během výšlapu měnit, což mě nějaký ten čas a umístění stálo, ale i tak jsem se držel někde na hracici první desítky. Na Meškalce jsem už ani necítil, že nějaké nohy mám, a to byl před námi ještě závěrečný cca 7kilometrový sjezd, jehož první půlka byla fyzicky hodně náročná. Jednoho závodníka se mi podařilo předjet a jeden díky lepšímu navoskování předjel mě, a do cíle jsem se tak dostal opět na 9. místě - unavený, ale spokojený.

V součtu časů za oba dny to nakonec dalo na 5. místo, což beru jako úspěch vzhledem k tomu, že to byly teprve moje druhé skialpové závody.

Tomáš Matera / Kilpi Racing Team

Mohlo by vás také zajímat
Obrázek není k dispozici
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Víkendové lezení a skialpy v Tatrách
13. 3 .2018   1 minuta čtení
Obrázek není k dispozici
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Běhání na Madeiře - sníh, voda a tma v tunelu!
13. 3 .2018   4 minuty čtení
Obrázek není k dispozici
O Kilpi Novinky z Kilpi
ZIMNÍ SOUSTŘEDĚNÍ DĚTÍ Z KILPI RACING TEAMU
12. 3 .2018   1 minuta čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se