Rady a tipy
Z testování
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Jak vybrat

Luboš Seidl: Test ultra-lehké bundy Kilpi RAINAR-M

15. 1 .2021   6 minut čtení
Bikepacker a ambasador Kilpi Racing TEAMu si vzal na starost recenzi ultra lehké bundy Kilpi RAINAR-M.

"

Bikepacker a ambasador Kilpi Racing TEAMu si vzal na starost recenzi ultra lehké bundy Kilpi RAINAR-M.

Test ultra-lehké bundy Kilpi RAINAR-M

Na mých bikepackingových výpravách se pravidelně vydávám na několik dní do terénu. Takže vůči změně počasí u mne nejde o otázku „Zda?“ ale pouze „Kdy?“. Proto musím být připraven na jakékoli počasí a mít s sebou osvědčenou výbavu na kterou se mohu spolehnout.

Jednou z klíčových částí mé výbavy do deště, kterou s sebou beru celoročně, je bunda Kilpi RAINAR-M. Musím férově přiznat, že moje cesta k tomuto produktu nebyla úplně přímá. Ale pouze proto, že v rámci mého prvního testu této bundy (srpen 2019) bylo strašné sucho a abych bundu zodpovědně otestoval v dešti musel jsem podnikat výpravy za deštěm a často kroužil krajinou a „honil mraky“. Až jsem se bál, že ji snad neotestuji. Ale nakonec se mi v ní podařilo opravdu pořádně zmoknout a od té doby na tuto bundu nedám dopustit!

O své zkušenosti s touto bundou bych se nyní rád podělil v této recenzi.

Tato bunda mě dokáže ochránit při jízdě v celodenním dešti. Navíc skvěle slouží jako rychle dostupná vrstva při náhlém večerním ochlazení nebo při ranním startu z bivaku, než se mé tělo zahřeje na provozní teplotu. Bunda váží pouhých 209g (vel. L) a jde ji sbalit do vlastní zadní kapsy. Vznikne tak malý balíček, který se snadno vejde do kapsy dresu. A na delších vyjížďkách zabírá v brašnách s výbavou minimum místa. Díky výrazné neonové barvě a dostatečnému množství reflexních prvků se nemusím bát, že bych na cestě nebyl vidět. A to jak při snížené viditelnosti za deště, tak i v noci.

Po více než roce zkušeností s touto bundou vím, že se na ni mohu spolehnout v mnoha situacích – déšť, chlad, noc i den. A co velice oceňuji je, že po celé té době a přes nesčetné průjezdy hustým lesem, přelézání, podlézání padlých stromů a prodírání se mezi větvemi, si bunda zachovala všechny své vlastnosti, nikde se neroztrhla a je na ni stále spoleh.

Kilpi RAINAR-M je celorozepínací cyklistická bunda se sníženým zadním dílem. Stojatý límec umožňuje zapnutí ke krku, díky kterému vám pod bundu nebude foukat, ani zatékat. Bunda má v zadní části kapsičku, do které ji lze pohodlně sbalit. Při použití je kapsa chráněna  ochranným pruhem materiálu v reflexní barvě a zapínáním na cvok.

Střih je přizpůsoben posedu při jízdě na kole, s vytaženými rukávy pohodlného raglánového střihu, zakončenými manžetami s gumičkou. Prodloužený zadní díl a přiměřeně kratší přední díl je vespod lemován plochým pružným lemem se silikonovými prvky proti nežádoucímu posunu a vytahování.

V oblasti podpaží jsou pro lepší tepelný komfort umístěny ventilační otvory. Pružný pás přibližně v jedné třetině zádového dílu zajišťuje, že bunda dobře sedí na těle a při jízdě na větru se nenafukuje ani neplápolá.

Bunda je vyrobena z lehkého, ale velmi odolného, membránového materiálu SIBERIUM 30 000 2,5L, doplněného podlepenými švy a podšitím zipu ochrannou légou pro maximální odolnost proti vodě.

Neónová barva a reflexní prvky na hrudi, na zádech i na obou rukávech zajistí dobrou viditelnost při jakýchkoli světelných podmínkách, ve dne v noci, za deště i v mlze.

Tolik strohá fakta, která se dají dohledat v katalogu. Ale nyní slíbené osobní zkušenosti s touto bundou.

Bundu používám hlavně jako ochranu proti dešti. Materiál je tak voděodolný, že jsem ještě nezažil aby mi bunda promokla a to ani v těch největších lijácích. Na vícedenní bikepacking ji beru vždy. Na jednodenní vyjížďky ji beru podle předpovědi počasí. Pokud je riziko srážek 50 %, tak to neznamená, že zmoknu jen zepředu, ale s největší pravděpodobností pojedu na 200 km dlouhé vyjížďce 100 km v dešti, takže budu potřebovat bundu do deště. Naštěstí se ve sbaleném stavu pohodlně vejde do kapsy dresu. Takže nelituji, ani když ji nevyužiji.

Pokud déšť nehrozí, pak tuto bundu volím spíše pro jarní, podzimní a zimní jízdy nižší intenzitou, kdy se mi, v pravidelně větrném počasí, velmi osvědčila a drží mou tělesnou teplotu v příjemném komfortu, aniž bych se zbytečně zpotil. Naopak v teplejším počasí, nebo při vyšší intenzitě, je v bundě poměrně teplo. V takovém případě pomůže ubrat jednu vrstvu pod bundou a klidně ji použít jen na dres s krátkým rukávem.

Svou službu ochotně poskytne i jako ochrana proti větru při dlouhých sjezdech, nebo při zastavení s kamarády v zahradní restauraci po vydařené vyjížďce. Na bikepackingových výpravách bundu používám pro udržení tělesného tepla po zastavení na bivaku. V zimě při teplotách kolem nuly bundu kombinuji s lehkou péřovkou Kilpi PAPILON-M. Peří zajistí teplo a bunda RAINAR-M ochrání před deštěm nebo mokrým sněžením. O to více je však třeba myslet na intenzitu.

Pro bikepacking, celodenní déšť nebo sněžení s deštěm v mé výbavě do deště bundu doplňují membránové kalhoty Kilpi ALPIN-U.

Kromě užitných vlastností, materiálu a střihu je velmi důležité taky barevné provedení v neonově žluté barvě a dostatek reflexních prvků, díky nimž jsem klidný, že budu viditelný za všech světelných podmínek, při jakékoli viditelnosti. Mimochodem, víte, že v některých zemích (například ve Francii) je použití oblečení  (vesty či bundy) neonové barvy s reflexními prvky v noci a za zhoršené viditelnosti pro cyklisty zakotveno jako povinnost v pravidlech silničního provozu? ;)

Kilpi RAINAR-M je výborná bunda pro cyklistiku za deště, vlhka a jako pohotová ochrana při náhlé změně počasí. Bundu lehce sbalíte do vlastní zadní kapsy do balíčku, který se vejde do kapsy dresu. Bundu bych doporučil spíše do jarního a podzimního počasí nebo chladnějších letních dnů.

Pokud hledáte odolnou cyklo pláštěnku, ve které se nechcete pařit jako v igelitu, pak bunda Kilpi RAINAR-M určitě stojí zato.

Luboš Seidl

"

Mohlo by vás také zajímat
Milan Damek: Test outdoorové bundy Kilpi HURRICANE-M
Rady a tipy Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu Jak se vybavit
Milan Damek: Test outdoorové bundy Kilpi HURRICANE-M
14. 1 .2021   2 minuty čtení
Petr Hvolka: Test cyklistické bundy Kilpi ZAIN-M
Rady a tipy Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu Produktové novinky O Kilpi Jak vybrat
Petr Hvolka: Test cyklistické bundy Kilpi ZAIN-M
14. 1 .2021   3 minuty čtení
Kateřina Nekolná: Test bundy s krátkými rukávy Kilpi VERNON-W
Rady a tipy Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu O Kilpi Jak vybrat Péče a údržba
Kateřina Nekolná: Test bundy s krátkými rukávy Kilpi VERNON-W
14. 1 .2021   2 minuty čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se