Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu

Czech One Day Hike & Fly 2018

14. 6 .2018   4 minuty čtení
Zdolej vrcholy jen pomocí svých nohou a paraglidového křídla! To je heslo mistrovství České republiky v HIKE &...

"

„Zdolej vrcholy jen pomocí svých nohou a paraglidového křídla!“

To je heslo mistrovství České republiky v HIKE & FLY paraglidingu, na kterém Tomáš Matera z našeho Kilpi Racing Teamu obsadil skvělé 2. místo!  Gratulujeme.

Prakticky od té doby, co jsem začal létat, jsem si chtěl vyzkoušet hike & fly závod, a teď jsem se konečně dočkal. Dne 19. 5. se na Rané u Loun konal 2. ročník jednodenního hike & fly závodu, pořádaného jako vůbec první MČR v hike & fly. Závodníci měli za úkol absolvovat zadanou trasu letem na paraglidu či pěšky, přičemž si po celou dobu musí nést své paraglidingové vybavení na zádech.

Počasí vypadalo dost proměnlivě, s možností deště a bouřek, a tak nám organizátoři naplánovali kreativní trasu, která nabízela plno možností, jak se s ní poprat. Vybírat se dalo z kategorií Sport a Unlimited, které se lišily svou délkou o cca 10 km. Start byl u Skleníku pod Ranou, první otočňák na Rané, pak vedlejší kopec Oblík a znovu Skleník a vrchol Rané. Pak to začalo být zajímavé - další otočný bod byl definován kružnicí se středem na Rané a poloměrem 6 km, ze které bylo potřeba se jakkoliv dostat pryč a pak se vrátit zpět na Ranou, a nakonec znovu ta samá kružnice, avšak tentokrát s poloměrem 12 km. Pak už jen poslední výstup na Ranou a cíl dole u Skleníku. Trasa Sport byla totožná, jen měla menší poloměry kružnic.

V sobotu v 10:00 zazněl startovní výstřel a celé startovní pole asi 80 závodníků se vydalo na trať. Začátek závodu byl poměrně svižný a první část Raná-Oblík-Raná jsme na čele absolvovali jako slet pod Oblík, výběh nahoru a slet pod Ranou. Nicméně dalo se to zvládnout i vzduchem, čímž nás část startovního pole opět dohnala. Po druhém výšlapu na Ranou jsem startoval chvíli po Standovi Mayerovi, zavěsil jsem se pod něj do stoupáku a vytočili jsme ho až pod mrak spolu. Pak nastalo dilema, kam to poslat. Jelikož se mi na Oblíku rozpadl zip na batohu a zmobilizoval jsem svého supporťáka Blážu, ať sežene nějaké gumicuky, abych mohl s batohem i nějak chodit, rozhodl jsem se pro trasu podél hlavní cesty směr Louny. Cestou se mi podařilo ještě pár set výškových metrů nabrat, takže jsem tuto první kružnici zvládl opustit a pak se i vrátit pod Ranou vzduchem. Podařilo se mi to dokonce rychleji než Standovi, takže jsem byl v tu chvíli na čele závodu. Zamířil jsem si to opět na Ranou a přemýšlel, kudy poletím tu poslední kružnici. Z adventure závodů jsem zvyklý, že jakýkoliv pohyb správným směrem je lepší, než stát na místě, proto jsem na nic nečekal a hned startoval. Bohužel to u hike & fly neplatí a trefil jsem se zrovna do intervalu, kdy to vůbec nenosilo, a naopak mě to hodně rychle uzemnilo.

Namířil jsem si to k Oblíku, kde jsem chtěl zkusit štěstí znovu, ale dopadlo to podobně - nedalo se ve vzduchu udržet a byl to opět jen slet dolů. Cestou jsem vylezl ještě na Kamýk, ale ani odsud se mi nepodařilo odletět, tak jsem se rozhodl už dále neztrácet čas a zbytek trasy doběhnout. Nejrychlejší cesta z kružnice vedla po hlavní silnici směr Lovosice, kde byl docela provoz, takže z toho bylo ne moc příjemné běhání po krajnici mezi auty, ale i to k takovým závodům patří. Nakonec z toho bylo nějakých 25 km běhu s cca 10kilovým batohem na zádech, takže pro ramena ani stehna nic moc, což se naplno projevilo do posledního výšlapu na Ranou, kde mě začaly brutálně chytat křeče. Pak už následoval jen poslední slet dolů a po 5 hodinách a 41 minutách proběhnutí cílové brány na 2. místě v kategorii Unlimited za Standou, kterému se podařilo značný kus poslední části trasy uletět a dát mi skoro hodinu. Byl jsem rád, že už to mám za sebou, a druhé místo beru všemi deseti. V cíli jsem se akorát potkal i s nakonec třetím Jirkou Tichým, který rovněž famózně zalétl, ale zbývalo mu ještě otočit se naposledy nad Ranou.

Co mě ale potěšilo nejvíc, byly výkony těch závodníků, kteří nemají naběhané stovky kilometrů a pravidelně netrénují, a přesto to šli hecnout a poprat se s tratí - v některých případech se prali až 12 hodin a je fakt obdivuhodné, že to nevzdali a závod dokončili. Navíc co vím, tak vše proběhlo bez zranění. Takže respekt, pánové a dámy!

"

Mohlo by vás také zajímat
Ultramaraton Transylvania 100 km
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Ultramaraton Transylvania 100 km
12. 6 .2018   2 minuty čtení
Ultra Milano Sanremo, nekonečných 285 km
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Ultra Milano Sanremo, nekonečných 285 km
9. 6 .2018   10 minut čtení
Obrázek není k dispozici
Rady a tipy Novinky z Kilpi
Vyraz do školy v Kilpi!
6. 6 .2018   1 minuta čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se