Z testování
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu

Epický Izrael v podání Damka a Jobánka

8. 10 .2019   3 minuty čtení
Sehraná dvojice Milan Damek a Jan Jobánek po zlatě na islandském etapovém závodě Glacier 360 opět útočili na...

Kilpi Racing Team a Superior Velsbike Team spojily síly a stálo to opět za to! Po zlatém úspěchu na islandském etapáku Glacier 360 se v rámci projektu KILPI - SUPERIOR MTB Stage Race 2019 představili opět Milan Damek s Janem Jobánkem na bikerské lahůdce. Tentokrát to bylo v Izraeli na etapovém závodě Epic Israel - the Ultimate Holy Land Mountain Bike Challenge, kde startovalo více než 250 bikerských dvojic z 25 zemí světa, aby změřily síly v prachu izraelských pouští, skal i měst.

A právě městské prostředí bylo dějištěm 22kilometrového úvodního prologu. Ten provedl bikery historickou částí města Akko. „Bylo to opravdu intenzivní,“ zhodnotil úvodní kilometry etapového závodu Milan. První část vedla polními cestami skrze sady do města Akko, kde se projíždělo místními uličkami a bylo zde největší stoupání na trati v podobě strmého výjezdu na hradby. Následovala kličkovaná centrem s velmi nepříjemnými zatáčkami a výjezdem na písčitou cestou podél pláže. V cíli z toho bylo pro Milana a Honzu 20. místo.

Druhý den etapového závodu byla na programu etapa o délce 95 km s převýšením 1 600 metrů. Po prvních kilometrech se na rovině vytvořila skupina cca 30 týmů, kde nechyběli ani Milan s Honzou. Na 11. kilometru se najelo na traily a bikeři z KILPI SUPERIOR TEAMu se drželi kolem dvacáté příčky. „Singly byly kamenité, ale zábavné, a když byl nějaký asfalt, tak jsem byl rád, že jsem se mohl v klidu najíst a napít,“ zhodnotil situaci po závodě Damek. Pak už to byly opět polní cesty, podjezdy nebo podlezy silnic a hlavně pořádná výheň, a tak dojezd do cíle byl pro závodníky na „morál“. Milan s Honzou projeli cílem na 17. místě.

Třetí den si pořadatelé pro závodníky připravili etapu o délce 91,5 km. Pod první kopec to bylo 23 kilometrů, ale již při kličkované na 4. kilometru se vytvořil balík. Milan s Jobrem šli do prvního kopce ke konci skupiny, ale drali se dopředu. Pak přišly první traily. Na první občerstvovačce byli bikeři KILPI SUPERIOR TEAMu s nejlepším izraelským týmem, ten jel ve sjezdu excelentně, a tak jim po chvíli poodjel. Opět panovala opravdová výheň. Poslední kilometry do závodního centra dojeli bikeři ve skupině a v cíli z toho bylo slušné 15. místo.

Čtvrtým dnem Epic Israel vrcholil. Závěrečná 71kilometrová etapa vedla k libanonským hranicím skrze bavlníkové, avokádové a banánové plantáže. Na čele se po startu vytvořila početná skupina, ve které byli i Milan s Honzou. Na 24. kilometru se s výjezdem do kopce pole roztrhalo. Následovaly traily. Bikeři z KILPI SUPERIOR TEAMu jeli ve vysokém tempu a ve stejné společnosti jako v závěru včerejší etapy. Pak ale následoval smolný okamžik. Po odjezdu z druhé občerstvovačky a zároveň technického depa Milan Damek zjistil, že má prasklý drát a kolo má osmici. „Mé myšlenky a nadávky v duchu byly velké,“ komentoval Milan zpětně situaci. Nebyli však jediní, koho potkal defekt, a tak se v závěru do jejich skupiny přidali další jezdci s technickými obtížemi. V jejich společnosti dojeli Milan s Honzou navzdory problémům ve skvělém tempu do cíle. Výsledek byl identický s první etapou, v cíli z toho tak bylo pro KILPI SUPERIOR TEAM 18. místo v etapě, které obsadili i v celkové klasifikaci po čtyřech dnech. Z celkem 263 týmů, které dojely do cíle, parádní výsledek!

Foto: Epic Israel, Milan Damek

Mohlo by vás také zajímat
Leoš Kratochvíl: Na Elbrus po ledové stěně #3
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu O Kilpi
Leoš Kratochvíl: Na Elbrus po ledové stěně #3
1. 10 .2019   3 minuty čtení
Leoš Kratochvíl: Na Elbrus po ledové stěně #2
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Leoš Kratochvíl: Na Elbrus po ledové stěně #2
24. 9 .2019   4 minuty čtení
Bigfoot 200 endurance run – závod za hranicí extrému #4
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Bigfoot 200 endurance run – závod za hranicí extrému #4
18. 9 .2019   4 minuty čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se