Z testování
Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu

Schladming-Dachstein na vlastní kůži!

28. 1 .2018   5 minut čtení
Naši ambasadoři Martin Nytra a Olga Puchkareva se vydali prověřit kvalitu sportovního vyžití v alpském středisku Schladming-Dachstein.

Naši ambasadoři Martin Nytra a Olga Puchkareva se vydali prověřit kvalitu sportovního vyžití v alpském středisku Schladming-Dachstein.

Když jsme obdrželi nabídku od Ski Amadé prožít 5 dnů v alpském centru Schladming-Dachstein a psát o všem, co prožijeme, on-line reportáž na facebook značky Kilpi, jejíž jsme ambasadory, nemuseli jsme se dlouho rozmýšlet. Navíc to byla další šance otestovat zimní oblečení při různých sportech a podílet se tak na jeho neustálém zlepšování.

Balíme tedy technické oblečení Kilpi na lyž, běžky a horské túry, helmy, brýle a samozřejmě i foťák a vyrážíme plni očekávání jedinečných zážitků. Navigace ukazuje 399 km. Pět hodin cesty uteklo jak voda a už nás vítá městečko Weißenbach, obklopené zasněženými vrcholy ze všech stran. Prostě horská idylka, jak má být. Vybalujeme a po obědě vyrážíme na běžky.

Ten, kdo si myslí, že umí na běžkách, tak se pěkně plete. Po absolvování běžkařského kurzu ve Schladmingu jsme si uvědomili, jak moc záleží na správné technice. Dovoluji si říct, že náš instruktor Stephan posunul naše běžkování minimálně o další 3 úrovně výše. Z prostředí jsme nadšení. V regionu Schladming-Dachstein je celkem 435 kilometrů běžeckých tratí perfektně upravených pro klasické lyžování i pro bruslařský styl. Už se nedivíme, proč právě zde bylo v roce 1999 mistrovství světa. Testujeme i interaktivní 3D mapu s běžeckými tratěmi, přes kterou je možné si dopředu podrobně naplánovat celý výlet a pak mít vše pod dohledem ve svém mobilu. Sportovali jsme dost. Teď nás čeká už jen výborná večeře, sauna a bazén!

Druhý den se vydáváme po stopách mistrů světa v lyžařském středisku Planai. Přivstali jsme si, abychom byli na sjezdovce první a užili si jízdu po manšestru. Je to úžasný zážitek! Po dvou mistrovstvích světa v alpském lyžování jsou zde areály perfektně vybaveny moderními lanovkami a vleky, takže nikde nečekáme, a to i přesto, že je víkend. Celý den si užíváme na svazích zalitých sluníčkem, a díky síti lanovek, které spojují svahy 4 hor (Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm) objevujeme stále nové sjezdové tratě z celkem 230 kilometrů sjezdovek. Do peřin padáme unaveni, ale plni zážitků.

Jak se praví v známém českém filmu, tak třetí den bývá krizový. My se ale ničeho nebojíme a vyrážíme  na vyhlídkový most nacházející se na nejvyšší hoře regionu Dachstein. V létě jsme tento vrchol zdolali po vlastní ose, ovšem z druhé strany hory. Tentokrát využíváme lanovky s panoramatickým výhledem. A pak se procházíme v oblacích, a to doslova! Nejvýše položený visutý most Rakousk a (Skywalk) je bohužel zahalen nepropustnou mlhou. I přes velký mráz a nulovou viditelnost si přechod můstku užíváme a počasí dodává našemu zážitku lehce tajemný nádech. Rozhodně hory neodkryly vše a my máme o důvod navíc se sem vrátit.

Po snídani z místních biopotravin vyrážíme do přírody tentokrát na fatbiku (sněžném kole). Díky extrémně široké pneumatice je kolo dobře ovladatelné a ani jízda po ledu není žádným problémem. Samozřejmě se nevyhneme ani pádům, ale většinou padáme do měkkého sněhu, a tudíž nám nehrozí silniční lišej :). Během výletu navštěvujeme i jednu z nejstarších horských chat v regionu zabývající se pohostinstvím. Ochutnáváme místní pokrmy připravované na dřevěných kamnech a užíváme si klidu a venkovské pohody. V průvodci píší, že tento region získal cenění „nejlepší gastronomická horská nabídka“, a k tomu se připojujeme i my. Večer si dopřáváme koupel v bazénu, prostě těžká pooohooodaaa.

Probouzíme se do krásně zasněžené krajiny. V noci napadlo přes 10 cm čerstvého sněhu, a tak vyrážíme směrem k lyžařskému středisku Hauser Kaibling, do ráje těch nejlepších sjezdovek, co Schladming může nabídnout. Alespoň tak to stojí v průvodci, a to bychom nebyli my, abychom to neprověřili na vlastní kůži. Sjezdovky jsou perfektně upravené, ale my si užíváme hlavně jízdy v prašanu mimo upravené tratě. Chceme si trochu odpočinout, a tak připevňujeme lyže na skialpový batoh, přejdeme po pláni a jsme najednou úplně sami. Jen my dva, hory a pod námi zasněžená pláň bez jediné stopy. Tak tomuhle já říkám ráj!

Po večeři objevujeme ještě kouzlo nočního sáňkování. Pět kilometrů dlouhá sáňkařská dráha Galsterberg je totiž osvětlená a může se po ní bezpečně jezdit až do půlnoci. Pořádně přilehnout na sáňky a frrrrr. Digitální časomíra mi naměřila maximální rychlost 50 km/h :).

Poslední den si dopoledne dopřáváme ještě lyžování. Jako malé překvapení si po obědě ještě užíváme projížďku v saních tažených koňmi. Děkujeme hotelu Hartweger za komfortní ubytování, skvělé jídlo a wellness centrum, kterého jsme naplno využili. Opouštíme alpský region Schladming-Dachstein, který nám za těch pár dnů skutečně přirostl k srdci.

Pokud máte volný víkend, neváhejte a vyrazte do Schladmingu, protože za 5 hodin autem jste ve skutečném ráji zimních sportů.

Martin Nytra a Olga Puchkareva / KilpiRacing Team

Foto: Adam Litera


Martin Nytra je přední český ultramaratonec, který se umísťuje i v závodech světové úrovně.

Olga Puchkareva pochází ze Sibiře a aktivně se věnuje trail runningu.

Mohlo by vás také zajímat
Super-G na ledovci Pitztal
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Super-G na ledovci Pitztal
30. 12 .2017   1 minuta čtení
Ostrý Roháč - závěje a krásné výhledy
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Ostrý Roháč - závěje a krásné výhledy
28. 12 .2017   1 minuta čtení
Skialpy na Roháčích a Malé Fatře
Z testování Ambasadoři Kilpi Racing TEAMu
Skialpy na Roháčích a Malé Fatře
28. 12 .2017   1 minuta čtení

Abyste věděli o slevách a novinkách jako první!

Zobrazit vzorový newsletter Přihlásit se